Музика

“Музиката е най-подходящият инструмент за образование”. Платон

Всички се раждаме музикални, именно защото музиката е изначалният език на Вселената. Съвсем естествено, тя е изключително важна за емоционалното, интелектуалното, моторното и когнитивното развитие, а децата имат вродена любов към нея. Те обичат красивите тонове с енергия и ритъм.

Ние вярваме, че възпитаването в любов към музиката от най-ранна възраст, има огромно значение за интелектуалното и емоционалното развитие на детето. Музиката е универсален език, който създава наслада. Чрез нея децата имат възможност за себеизразяване по един непринуден и спонтанен начин, както и биват провокирани да  проявят своята непредвидима креативност. А защо не и един ден да направят банда в гаража…;)

Да запознаем децата с музиката, в известен смисъл е като да ги запознаем с книгите, музика означава интелект.

 

Пеене

Чрез пеенето децата придобиват познания за ритъм и такт, умения за себевладеене, увереност и вдъхновение. Същевременно, възможността за сценична изява, съчетаваща пеене, присъствие и танц се отразява благоприятно на моториката и координацията. Близкият досег с музиката от ранна възраст помага на децата да поставят начало на една ценностна система, в която вкуса и любовта към различните прояви на изкуството е за цял живот..

 

Пиано

Наричат пианото „царя на инструментите“, защото има възможност да пресъздаде партитурата на цял симфоничен оркестър. То има най-големият регистър, най-богатият звук и от него могат да бъдат възпроизведени най-различни тембри. Благодарение на белите и черните клавиши децата лесно и достъпно могат да навлязат в прекрасния свят на музиката, да се запознаят с различни епохи, да развият своята сръчност и музикален слух, да придобият грамотност по музикална теория -нотопис, метроритъм (нотни стойности, ритмични групи, размери), лад, ладово наклонение, тоналност и др.

 

Китара

Китарата е завладяващ музикален инструмент, който присъства в повечето музикални стилове. Както всеки инструмент, той носи своята неповторима душа и вдъхновява изпълнителя. Уроците по китара учат децата на дисциплина, стремеж към самоусъвършенстване, постоянство – все качества, ценни за изграждане на една пълноценната личност.

 

 

Пореподаватели

 

Агнес Данкова

През 2011 година завършва магистратура в Национална Музикална Академия  „проф. Панчо Владигеров”, Инструментален факултет със специалност пиано.

През 2015 г. е приета като редовен докторант по музикално и танцово изкуство  – художествено-творческа докторантура по пиано към Клавирна катедра на Инструментален факултет в Национална Музикална Академия „проф. Панчо Владигеров” .

Взема активно участие в концерти на фондация „Млади Български Таланти“. Изнася многобройни самостоятелни концерти и гастроли в България и Русия – Москва.

Освен блестящ пианист, Агнес Данкова има и богат преподавателски опит, който започва да трупа още през 2012 година, като до  2015 г. успоредно с частната преподавателска практика, Агнес преподава и в няколко от най-престижните училища в София. От 2015 г. до момента е хоноруван преподавател по пиано в клавирна катедра към Инструментален Факултет на Национална Музикална Академия „проф. Панчо Владигеров”.

 


Георги Янков

Георги Янков е роден в град Варна и започва да пее от много малък. В тийнейджърските си години е солист на:
Вокална група „Дъга“, Хор на Варненските момчета и младежи, Вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“.

Завършва Национално Музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност „поп и джаз пеене“.

Носител е на над 80 награди от национални и международни конкурси и фестивали. Носител на Голямата награда
от „Шатьйк“ – Астана, Казахстан Първа награда от „Бозторгай“ – Астана, Казахстан. Първа награда от „Орфей в Италия“ Първа награда от Монолит Фестивал в Испания. Лауреат на Голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“.

Учи поп и джаз пеене в Нов Български университет в класа на Нели Маринкова. Занимава се активно с преподавателска
дейност.

 


Краси Желязков

Краси Желязков е роден на 21-ви декември, 1958, във Варна. Увлича се по китарата на 13-годишна възраст от своите приятели в
квартала. Срещата с известните варненски учители Любомир Харалампиев – Капитана и Александър Петков изиграва събдовна роля в неговия живот. Единият разгаря любовта му към класическата китара, а другият го изстрелва в блуса, рока и джаза.

Благодарение на магнетофона той се учи от изпълненията на Андрес Сеговия, Джанго Райнхарт, Пат Мартино и други. Любими групи по това време са му Бийтълс, Лед Цепелин, ЕЛП, Пинк Флойд и Ърт, Уинд & Файър.

Неспирната му жажда за знания го кара да премине през различни музикални стилове, което усъвършенства неговите умения и развива изпълнителския му стил. Така през годините той успява да натрупа стабилни познания в свирене на рок, блус, джаз, джипси джаз и акустик.

Сред имената, които го вдъхновяват и му дават сили за творческо развитие са Пат Матини, Майк Стърн, Томи Емануел, Гари Мур, Джако Пасториъс, Уедър Рипорт, Снарки Пъпи и други. 2012 – 2016 преподава класическа, акустична, електрическа и бас китара – по програмите ABRSM, Rockshool UK, Gypsy jazz & Acoustic – в най-реномираното музикално училище в Дубай, ОАЕ – Brooklyn Melodies Music Centre.

Официален консултант и инструктор на YOUSICIAN – една от най-добрите интерактивни образователни апликации за обучение по китара, бас-китара, пиано и укулеле, която се използва от над 25 милиона души в 154 страни по света.

Първоначално завършва бакалавър по класическа и джаз китара в Естрадния Отдел при БДК. След години на турнета в страната и чужбина завършва магистърска степен по поп китара в НБУ.

Още като студент започва да свири в оркестъра на пианиста Влатко Радулов, създава джаз квартет “Монтуно”, „Двойка Скул”, „Дежа Вю”, с който участва на всички форуми в страната. Свири няколко години в “Суинг Дикси Бенд – Габровo” под диригентсвото на големия пианист, композитор и аранжор Манол Цоков. През годините участва в: Биг Бенд Варна с диригент Димитър Андреев, оркестрите на Българския държавен цирк и Райчо Иванов, групите на Емил Димитров и Лили Иванова и т.н. Създател, продуцент, мениджър и китарист на уникалния по рода си етно-музикален проект “Балкански Коне I & II”, с които участва на десетки международни фестивали и концерти в страната и чужбина.